Van je familie moet je het hebben

Click here to scrolldown

We hebben het ook van onze familie, dat inhoud en vorm geven aan merken. Het is wat je noemt een traditie, zonder nu te zeggen dat we traditioneel zijn. Allesbehalve dat. Maar onze familiegeschiedenis, daar zijn we trots op. Die koesteren we. Want laten we eerlijk zijn: hoe vaak kom je een bureau tegen dat al merken bouwt ‘sinds 1846’? Precies.

Amsterdam 1960

Fraipont à Paris

We nemen je mee terug naar het Parijs van de negentiende eeuw. In de stad van de liefde begon Gustave Fraipont zijn Imprimerie Fraipont et Moreau. Een drukkerij die later door zijn zoon Georges zou worden voortgezet. Gustave was als drukker en ontwerper nauw betrokken bij de beroemde Maitres de l’Affiche. Een collectief van 97 ontwerpers dat de Franse steden voorzag van 256 gekleurde lithografische affiches. Deze ‘fresco’s van het trottoir’ waren stuk voor stuk belle époque kunstwerkjes. Gustave genoot veel aanzien en maakte o.a. ontwerpen voor de Franse Spoorwegen en de Franse marine.

Allemaal creatief

Nazaten van Gustave Fraipont lieten in de decennia erna van zich horen in met name België en Frankrijk. De één was illustrator, de ander beeldhouwer, weer een ander technisch tekenaar. Allemaal waren ze creatief en innovatief. Dan nog even over Georges Fraipont, een al even getalenteerd ontwerper. Zijn voorstelling van een Frans bloemenmarktje werd in januari 2013 bij Veilinghuis Christie’s geveild voor het luttele bedrag van 10.000 euro.

1994 Gideon
neemt het stokje over

Amsterdam en Roermond

De Nederlandse creatieve tak van de Fraipont-familie kwam in de jaren ’60 tot bloei. Ruud Fraipont startte in 1960 zijn ontwerpstudio Castado op de Singel en later aan de Prinsengracht in Amsterdam. In 1980 (5 mei) verhuist hij naar Roermond waar hij zijn werk voortzet onder de naam Fraipont Technical Art Studios. In 1994 was daar zoon Gideon Fraipont die het stokje van zijn vader overnam. Niet verrassend dat ook hij ervoor in de wieg gelegd is.