Over Familie Fraipont

Bij Familie Fraipont zit het wel snor

De mensen van Familie Fraipont zijn niet zomaar vormgevers. Wat we doen, is een traditie. Als je een stoffige duik in de boeken neemt, levert dat een heel verfrissend resultaat op. 

Al sinds 1846 is onze familie door ontwerpen verbonden. In Parijs begon het met Imprimerie (drukkerij) Fraipont et Moreau van Gustave Fraipont en later zijn zoon Georges.

Gustave was als drukker maar ook als ontwerper nauw betrokken bij de beroemde Maitres de l'Affiche. Met 256 gekleurde lithografische affiches voorzag dit collectief van 97 ontwerpers de Franse steden van ware Belle Epoque kunstwerkjes. 

Lid van De Maitres de l'Affiche was ook Henri de Toulouse-Lautrec, hij schilderde de bekendste affiches voor Moulin Rouge en was bevriend met "onze eigen" Vincent van Gogh, hij tekende in 1887 een prachtig portret van hem, een mooi, maar heel ander verhaal, even terzijde.

Gustave ontwierp later o.a voor de franse spoorwegen, de marine maar ook voor kinderboeken. Door de jaren zijn er in Belgie en ik Frankrijk altijd creatieve Fraipont's te vinden geweest. Een illustrator, een beeldhouwster, een technisch tekenaar..wij vinden regelmatig een ver familielid met een creatief beroep en denken zelfs over een creatieve stamboom (Gideon scherpt de potloden alweer)

 

Wat Georges Fraipont betreft, zijn frans bloemenmarktje ging in januari 2013 bij veilinghuis Christies over de toonbank voor ruim euro 10.000 en nee, hij hangt helaas niet bij ons aan de muur nu.

Ruud Fraipont start zijn ontwerpstudio Castado op de Singel en later in maart 1967  op de Prinsengracht in Amsterdam in 1965, hij verhuist naar Roermond en zet zijn werk voort als Fraipont technical Art studios. In 1994 draagt hij het stokje over aan zijn zoon Gideon, zij werken als Fraipont visuele communicatie samen verder.

In 2013 sluit zijn dochter Mirjam zich bij hen aan. Familie Fraipont is een feit.

Volg Familie Fraipont op Twitter.Volg Familie Fraipont op Facebook.