Affichomanie ook overgeërfd

Onze aanwinst en een detail van het officiële maitres de l'affiche zegel.

09 May 2017 Laura Fraipont

In Brussel en via een boekje met leuke adressen kwamen we op het idee om naar Ma Maison de papier te gaan, in deze kleine maar zeer gespecialiseerde zaak (aanrader!) vol met affiches en oude prenten zou beslist iets te krijgen zijn dat mooi past in een antieke lijst die al jaren om hulp roept op zolder.

Eenmaal binnen blijkt het winkeltje een pakhuis vol met geschiedenis verdeeld over dozen, stapels en boeken. Omdat we niet goed wisten wat we zochten (iets moois, als we het zien weten we het wel:$) heeft Gideon gevraagd of ze wellicht iets van Gustave Fraipont had. Haar ogen lichtten op (ook van opluchting waarschijnlijk want ”iets moois” is een rekbaar begrip, voorbehouden aan waaghalzen die bij de kapper graag carte blanche uitdelen) Ze heeft haar computer afgestruind en we hebben een afspraak gemaakt voor de volgende ochtend, uit haar gedane huiswerk zou dan blijken of ze ons iets kon aanbieden.

Gustave Fraipont werkte veel voor de Franse spoorwegen, er zijn dan ook veel aanprijzingen voor treinreisjes naar bezienswaardigheden in omloop.In de 19e eeuw was het een populaire hobby, affichomanie noemde men het, om affiche te verzamelen. Niet zo vreemd, de kleurrijke affiches waren stuk voor stuk kunstwerkjes.Om aan deze vraag te voldoen hebben veel affiche ontwerpers in die tijd zich toegelegd op het uitgeven van een kleinere, handzamere variant op het origineel. 

Deze verzameling kwam bekend te staan als maitres de l'affiche.Reproducties werden in pakjes van vier stuks iedere maand - 60 maanden lang - van december 1895 tot en met november 1900 - afgeleverd aan de afnemers. Deze zeer succesvolle reproducties en het later verschenen complete boek zijn over de gehele wereld zeer in trek bij affiche-verzamelaars. 

Ma Maison de Papier
heeft haar belofte nagekomen, bedankt Marie-Laurence Bernard voor de goede hulp en bevlogenheid.Wij zijn nu trotse eigenaar van een affiche van Gustave Fraipont, gemaakt ter ere van Chateau Pierrefonds, waar u overigens met behulp van dezelfde franse spoorwegen nog steeds prima op bezoek kunt gaan.

Elk affiche werd voorzien van een speciale preegstempel, om originaliteit nog maar eens te benadrukken.

Dit zegel brengt ons naar het van Gogh museum, waar momenteel een mooie expositie te zien is waar we het werk van les Maitres de l’Affiche kunnen bewonderen. Misschien vinden we hier ook werk van Gustave Fraipont,en kunnen we ons geboren ontwerpers hart weer ophalen.

Volg Familie Fraipont op Twitter.Volg Familie Fraipont op Facebook.